top of page

Jazz Ballet @ IN DANS

Jazzballet wordt ook wel jazzdans of jazzdance genoemd. Of gewoon Jazz. Jazz ballet staat bekend als een vrije manier van dansen die in de basis lijkt op klassiek ballet, maar gebaseerd is op popmuziek (jazz, rock of hiphop).
 
In vergelijking met klassiek ballet is jazzdans veel losser / vrijer. Met andere woorden meer “jazzy’. De dans is een combinatie van klassieke ballettechnieken en summiere isolatie technieken van hoofd, schouder, elleboog, pols, hand, vingers, borstkas en heupen (bekken).

Wie aan jazzballet doet zal gauw merken dat de dans elementen leent  van verschillende technieken en toepassingen van andere dansstijlen. Daarmee is de jazz dans een eclectische dans te noemen. Dat wil zeggen dat jazz dance een combinatie is van verschillende dansstijlen, technieken en toepassingen.


Oorsprong Jazz Dance


Jazz is dus een paraplu van verschillende stijlen dans. De dans vindt dan zijn oorsprong in een lokale Afrikaanse-Amerikaanse dans uit de tweede helft van de 19e eeuw tot en met de eerste helft van de 20e eeuw. Jazzballet bestaat tot die tijd voornamelijk tap, (klassiek) ballet, jazz muziek en Afrikaans-Amerikaanse - muziek.

 

Lees hier meer over de danstijlen Klassiek Ballet, Improvisatie, Hip Hop/Urban, Modern/Contemporary en Groove.

 

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page